LEGGYAKORIBB DIÉTA HIBÁK, AMIT NAGYON SOKAN ELKÖVETNEK!

2022.12.30Megosztok veled néhány olyan tipikus hibát, amelyeket nagyon sokan elkövetnek amikor diétázni kezdenek. Ezeken te már ne bukj el, ha sikerélményt szeretnél! 

Túl kevés ételt eszel 

Amikor rászánják magukat az emberek a fogyásra sokan átesnek a ló túloldalára és minél inkább csökkentik az adagokat. Ez ugyanúgy megállítja a fogyást és jojoeffektust eredményez, illetve hormonális problémákhoz vezethet. (Pl: menstruáció kimaradás..)
Nem csak az jelenthet problémát, ha túl sokat eszünk, de az is, ha túl keveset! Elbukhatunk a túlzott kalória fogyasztáson, de a kevés kalóriabevitelen is. Az egészséges ételekről azt hisszük mértéktelenül fogyaszthatóak, de ez hatalmas tévedés.  Esetleg éppen ellenkezőleg és koplalásba kezdünk, huzamosabb időn keresztül az alapanyagcserénk alatt eszünk, amivel elérjük, hogy a szervezet az izmot kezdje el lebontani és az anyagcserénk teljesen lelassuljon. Lelassult anyagcsere egyik nagyon ismert tünete pedig a "levegőtől is hízom" jelenség. A koplalásban/ divatdiétákban / 800 kalóriás étrendektől lelassult anyagcserét újra helyre lehet állítani ám lassú folyamat. Ha még nem lassult le az anyagcseréd mindenképp vigyázz rá, hiszen nagy kincs! 10-14 nap elegendő, hogy az anyagcsere lelassuljon és több hónap vagy akár 1 év is, hogy újra helyreálljon. Lelassult anyagcsere tünetei az állandó fáradtság, bőrpanaszok, folyamatos fázás. A tökéletes beviteli szint megtalálásában játszik szerepet a személyre szabott étrend, ahol a neked megfelelő kalória és makrótápanyag szintet számoljuk ki! 


Nem alszol eleget

A fogyást befolyásolja az alvásod minősége és mennyisége is. Ha a szervezet nem kipihent jobban fogja kívánni a szénhidrát dús ételeket/ cukros ételeket. Kialvatlanság esetén romlik az önfegyelmed és hamarabb elcsábulsz.  

Kevesebb alvás = erősebb sóvárgás
A szervezetnek átlagosan 7-9 óra alvásra van szüksége, diéta alatt akár többre is, hiszen a szervezetnek még alacsonyabb az energiaszintje.
Hosszú távon lévő kevés és rendszertelen alvás nem, hogy fáradékonyságot okoz, de sok betegség okozója, és a kialvatlanság ráadásul hízáshoz is vezethet. A kevés alvás kevés energiát eredményez, a hiányzó energiát evéssel igyekszünk pótolni. Az energiaszintünk tehát jelentősen befolyásolja a diétánk eredményességét.
A kevés alvás összezavarja bizonyos hormonok szintjét. Az alváshiány megnöveli az éhségérzetért felelős ghrelin hormon szintjét és a jóllakottságot jelző leptin szintjét pedig csökkenti, ezáltal nemcsak az étvágy fokozódik, de a teltségérzet eléréséhez is több ételre van szüksége a szervezetnek. Törekedj a napi 7 óra alvásra. Próbáld meg beilleszteni a napodba, hiszen az egészséged a tét!


Diabetikus ételeket fogyasztasz 

Sokan úgy vélik, ha valami már cukormentes az diétás is és előszeretettel tömik magukat a sok cukormentes keksszel, nápolyival és péksüteménnyel. Ezek szintén nem túl jók, ha súlyvesztés a cél, hiszen nagyon feldolgozott élelmiszerekről beszélünk, többségükben rengeteg a fehérliszt és üres szénhidrátbombák. Rengeteg kalóriát tudunk velük bevinni és az étvágyunkat csak rövid időre csillapítják.
Tápanyagszegény élelmiszerek amitől a szervezetünk ugyanúgy éhezni fog.


Kevés folyadékot iszol és nem figyelsz a folyékony kalóriákra. 

Ha keveset iszol a szervezet azzal lesz lekötve, hogy egyik helyről a másikra szállítja a vizet és nem fog olyan "luxustevékenységekkel" törődni, mint például a te zsírvesztésed. Fogyassz naponta 2,5-3 liter vizet. Szerepet játszik a fáradtság csökkentésében, segít megszüntetni a fejfájást, szédülést a dehidratáltságtól és szerepet játszik a narancsbőr eltüntetésében is. Amit mindenképp kerülj azok a cukros és "light" italok, hiszen ezek képesek nagy mennyiségben és gyakori fogyasztásuk miatt narancsbőrt generálni és fejfájást is tudnak okozni.
A kalóriatartalmuk már csak hab a tortán. 
250ml cappy narancslé 108 kalória,
250ml rendes kóla 112 kcal, 
1 doboz bolti jegeskávé  vagy tejeskávé nagyjából 238 kcal.
Sok kicsi sokra megy! Napi +300 rejtett kalória már megállítja a fogyást, ha ez nincs belekalkulálva a napi keretedbe.
Váltsd le őket szénsavmentes ásványvízre / tisztitott vízre. 


Nem elég változatos az étrended 


 Sokan belebuknak, hogy megunják az egyhangú diétát, mert nem tették elég változatossá és nem csempésztek bele kreativitást. Légy kreativ, csempéssz bele új dolgokat. Használj fel több receptet és elkészítési módot. Fogyassz sok zöldséget, jó szénhidrátokat, jó zsírokat és megfelelő  fehérjeforrásokat.


Túlhajtod magad edzés terén

Ha már valaki rávette magát a változásra, akkor nagyon gyakori hiba, hogy az eredmény már tegnapra meg kell, hogy legyen és képesek minden nap edzeni órákat ezzel pedig hamar kiégnek és nyűgként tekintenek az egészre. Alkalmazd a fokozatosság elvét: Elég kezdetnek  heti 2-3 edzés is a fejlődéshez.


Türelmetlen vagy, túl gyorsan várod az eredményt!

Nagyon sokszor kapok olyan leveleket, hogy valaki 1 hete jár edzeni, 1 hete diétázik és még csak 2kg-ot fogyott és nem látja magán az eredményt, feladja. A változás lassú folyamat. A felesleg sem pár hét alatt jött így ne várd el, hogy pár hét alatt le is menjen. 
4 hét kell mire észreveszed magadon a változást. 
8 hét mire a barátaid.  12 hét mire mindenki más.
 Adj magadnak minimum 12 hetet. Ne állj meg!