DIÉTÁS KÖRETEK ÉS ELKÉSZÍTÉSÜK
Ha szeretnél megismerni néhány olyan köret ötletet, amivel helyettesítheted az unalmassá vált sült krumplit és a hagyományos főtt rizst akkor ez a bejegyzés neked való! A következő percekben megismertetek veled néhány könnyed és alacsony szénhidráttartalmú köretet, ami akár neked eszedbe se jutott!
Brokkolipüré vagy Brokkolifőzelék
Hozzávalók:
400g brokkoli
50g 12% tejföl vagy esetleg natúr joghurt
Elkészítés:
A brokkolit rózsákra szedjük, megmossuk, majd feltesszük főni annyi vízzel, hogy épp elfedje.
Amikor puhára főtt, de még semmiképp sem szét, akkor leszűrjük egy botmixerrel pürésítjük és keverjünk hozzá 50g tejfölt és tetszőleges fűszereket.
Ennek az adagnak tápértéke:
167 kcal, 15g fehérje, 10 g szénhidrát, 7g zsír
Érdekesség, hogy ha hagyományos burgonyapürét készítettünk volna kevéske vajjal, tejjel és 400g burgonyából akkor annak az adagnak szénhidráttartalma 85g és 531 kalóriát tartalmazott volna!!
Karfiolrizs
Hozzávalók:
1 fej karfiol ( 400g)
10g organikus kókuszolaj
1 fej vöröshagyma (elhagyható)
só
petrezselyem
Elkészítés:
A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük és egy aprítógépben összeaprítjuk.
Az apróra vágott hagymát kókuszolajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a karfiolmorzsát, megsózzuk és 5-6 percig pároljuk, míg a karfiol megpuhul. Apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. Fogyaszthatjuk önmagában vagy párolt zöldséggel összekeverve köretként hús mellé.
Tápérték:
250kcal, 11g fehérje, 25g szénhidrát, 12g zsír
Sült krumpli helyett hódit a Sült zeller
Hozzávalók:
400g zellergumó
20g organikus kókuszolaj
2 gerezd fokhagyma
tetszőleges fűszerek ( 1 teáskanál bors, 1 teáskanál só, 1 teáskanál oregánó, 1 teáskanál pirospaprika)
Elkészítés:
A zellert pucoljuk meg, mossuk meg, csepegtessük le és vágjuk nagyjából egyforma hasábokra. Rendezzük a hasábokat egy sütőpípirral bélelt tepsibe. Tetszőlegesen fűszerezzük. Locsoljuk meg kókuszolajjal.
Előmelegített sütőben 200 fokon kb 20-25 percig süssük. Sütés közben érdemes megforgatni, hogy mindenhol egyenletesen süljön.
Íze akár a sült krumplinak főleg, ha jó ropogósan készítjük el. Mártogathatjuk akár cukormentes ketchupba :)
Tápérték:
288 kcal, 6g fehérje, 20g szénhidrát, 21g zsír
Érdekesség, hogy ha hanyományos hasábburgonyát készítettünk volt bő olajban 400g burgonyából az 80g szénhidrátot és 516 kalóriát tartalmazott volna.
Ropogós parmezános cukkini
Hozzávalók:
300g cukkini
100g parmezán
2 gerezd fokhagyma
só
bors
10g organikus kókuszolaj
Elkészítés:
A cukkinit héjastól mossuk meg, vágjuk le a végeit és vágjuk fel körülbelül fél centi vastag hasábokra. Keverjük össze a sót, a borsot, a fokhagymát és a frissen
reszelt parmezánt.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és
rendezzük el benne a cukkinikat. Szórjuk meg a hasábok mindkét oldalát a sajtos
keverékkel. Tegyük előmelegített sütőbe, és 180 fokon körülbelül 20 perc alatt
süssük meg. Közben érdemes egyszer óvatosan átfordítani. Ha a sajt szép piros,
kivehetjük a sütőből.
Tápérték:
436 kcal, 30g fehérje, 11g szénhidrát, 30g zsír
Krumplipüré helyett hódit a Karfiolpüré
Hozzávalók:
1 fej karfiol ( 400g)
só, bors
60g 12%-os tejföl
20g vaj
Elkészítés:
A
karfiolt tisztítsuk meg, szedjük rózsáira és főzzük puhára.
A megfőtt karfiolt konyhai
robotgépben pépesítsük krémesre, majd adjuk hozzá a vajat, a tejfölt, illetve sózzuk és borsozzuk meg.
Ha
túl sűrűnek érezzük nyugodtan tehetünk hozzá több tejfölt esetleg pici tejet is.
Tápérték:
349 kcal, 12g fehérje, 18g szénhidrát, 25g zsír
Érdekesség, hogy ha hagyományos burgonyapürét készítettünk volna 400g burgonyából akkor annak az adagnak szénhidráttartalma 85g és 531 kalóriát tartalmaz!!