A CUKORHELYETTESÍTŐK ÚTVESZTŐJÉBEN

2021.08.18
A fehér cukor helyettesítésére már számtalan tipp és termék létezik, 
ám némelyik talán még károsabb is, mint a fehér méregnek nevezett cukor. Rengeteg egészséges alternatíva létezik, amiről lehet nem is tudsz, de most egy bejegyzésben össze szedem nektek a legjobbakat.

Mielőtt belevágnék a közepébe szeretném az alapokat megismertetni:

Miért nagy ellenség a fehér cukor?
A finomított fehér cukor hatalmas terhet ró szervezetünkre.
Károsíthatja hosszútávon a májat és az idegsejteket, székrekedést és fokozott ingerlékenységet okozhat. Nagy szerepe lehet a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában, hiszen olyannyira megterheli a hasnyálmirigy inzulin termelésért felelős sejtjeit, hogy azok kimerülnek és nem képesek ellátni feladataikat egy idő után.
Hozzájárul a kalcium hiány és az érelmeszesedés kialakulásához, megakadályozza a zsírsejtek bontását. Ja, és még a fogainkban is kárt okoz! Ezért nevezik egészséges életmód hívei fehér halálnak.
Tudom, tudom nagyanyáink is ezzel sütöttek és látszatra nem volt semmi bajuk, ám ne felejtsük el, napjainkban már nem csak süteményekkel viszünk be cukrot. A levesporokon keresztül a salátaöntetekig szinte minden élelmiszer tartalmaz már rejtett cukrokat, amivel jóval többet viszünk be, mint annó felmenőink. 
NE HAGYD MAGAD BECSAPNI!!!
Ezeket a szervezet mind cukorként kezeli.
juharszirup, melasz, melaszszirup, rizsszirup, kókuszvirág cukor, agavé szirup, barna cukor, fruktóz(gyümölcscukor), galaktóz, glükóz(szőlőcukor) , glükózszirup, méz
invertált cukor, laktóz, maltóz, maltodextrin
kukoricaszirup, dextróz


Természetben előforduló édesítőszerek:
méz, juharszirup, kókuszpálma / kókuszvirág cukor.
Jellemzően nem csak cukrot tartalmaznak, hanem valamennyi tápláló alkotóelemet is így akár egészségesnek is mondhatóak, DE túlzott fogyasztásuk nem javasolt. Szénhidráttartalmuk jelentős.
A fogainkra nézve ezek se túl egészségesek.
 

Egyszerű cukrok:
szukróz, glükóz, dextróz, fruktóz, lactóz, maltóz, galaktóz, trehalóz.
Többnyire magas a glikémiás indexük, és ártalmasak lehetnek a fogainkra nézve. 

Mesterséges édesítőszerek:
aszpartám, szukralóz, szacharin, neotám, aceszulfám-K, ciklamát.
Nulla a glikémiás indexük és kalóriatartalmuk és ártalmatlanok a fogakra nézve. Hosszútávon való alkalmazásuk által keletkezett egészségügyi problémák máig vitatottak főleg az aszpartám sokak szerint rákkeltő, de mivel legolcsóbb, a cukormentes light és zero italokba többnyire ezt teszik. 

Egészséges, természetes édesítőszerek:
xilit, stevia, eritrit.
Utolsó kettő kalóriamentes, így nem emelik a vércukorszintet sem.
Nem okoznak fogszuvasodást 

Fehér cukor helyett akkor mivel édesítsünk? 


Stevia
Bár egyáltalán nem cukor, mégis a legjobb természetes édesítőszer por, folyékony vagy tabletta formában. A stevia nevű növényből vonják ki, különböző vegyületei 12-szer, vagy akár 300-szor édesebbek, mint a cukor. A süteményben fizikailag ugyan nem fogja létrehozni azokat a változásokat amiket a cukor, viszont nem csak ártalmatlan, hanem kifejezetten gyógynövénynek minősül. Az egyetlen hátránya jellegzetes íze, amit különböző gyártók különböző sikerrel tudtak kiküszöbölni a sztíviás édesítőszerek esetében. Nem tartozik az olcsó termékek közé, viszont nagyon keveset kell használni belőle. Egyáltalán nem emeli meg a vércukorszintet, nincs kalóriatartalma és számos kedvező hatása van a szervezetre. Eritritol (eritrit)
Glikémiás indexét 0-ra tartják, így nem emeli meg a vércukorszintet, nincs semmilyen hatással az inzulinra, ezáltal cukorbetegek is fogyaszthatják, és a diétázók, fogyókúrázók, egészséges életmódot követőknek is tökéletes választás. Az eritritol használható sütéshez, főzéshez is, hiszen hőre nem bomlik, azonban a süteményeknél sokkal tovább tartó puhaság érhető el vele. 
Az egészségre gyakorolt hatásai között tehát ott szerepel, hogy nem emeli a vércukor- és inzulinszintet, nem okoz bélproblémákat (pl. hasmenés), gombaölő hatású, tehát candidásoknak is tökéletes választás, ráadásul klinikailag tesztelt, hogy a fogszuvasodást is elkerülhetjük vele, mivel nem metabolizálódik a szájban található baktériumokkal sem. Tökéletes sütéshez, főzéshez, sőt, még tartósabbá teszi ételeinket és puhábbá a cukormentes sütiket.

Édesítőereje 60-80%-a a cukorénak.
Teljesen kalóriamentes, nem okoz fogszuvasodást vagy vércukorszint emelkedést. A többi cukoralkoholtól eltérően, a vastagbélben való jó felszívódás miatt nincs hashajtó hatása.

Nyírfacukor
Más néven xilit vagy xylitol. Cukoralkoholnak minősül, így csak kis része szívódik fel, ezért nem terheli az inzulinháztartást. Glikémiás indexe mindössze 7, szemben a kristálycukor 68-as GI-jével.
 A cukorhoz hasonlóan használható, könnyen oldódik, viszont mivel nem táplálja a gombákat, élesztős tészták elkészítéséhez nem alkalmas. Az egyetlen hátránya, hogy cukoralkohol lévén hasmenést okozhat, ha túl sokat használunk belőle. 
A xilit is jótékony hatással bír, azonban kalória és szénhidráttartalommal is rendelkezik.
-Segít megelőzni a fogszuvasodást
-Meggátolja azoknak a savaknak a kialakulását, amik kivonják a fogzománcban lévő ásványokat

-Megállítja a savat képező baktériumok szaporodását
-Csökkenti az ínygyulladást
-A glikémiás indexe 7, ami nem váltja ki a szervet inzulinreakcióját, ezáltal a cukorbetegek is használhatják
-40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a cukor

NEKED MELYIK A KEDVENCED? Olvasd el a cikk második részét ide kattintva!