Mennyi ideig tart megemésztenünk a különböző élelmiszereket?

2019.06.13
Itt van egy lista az élelmiszerekről, hogy segítsen neked megismerni azt az időt, amelyet egy adott élelmiszer emésztéskor a gyomorban tölt. Olvasd el a teljes bejegyzést!


Az emésztés jelentős szerepet tölt be az egészséges testsúly elérésében, illetve megtartásában. 
Hogy egyes ételeket mennyi idő alatt emésztünk meg, egyéni tényezőktől is függ - olyanoktól, mint a fizikai állapot, az anyagcsere,
 az életkor, sőt még a nem is -, de ettől függetlenül meg lehet különböztetni gyorsan, illetve lassan emészthető ételeket.

Az inzulinszint szempontjából sem mindegy,
 hogy mi meddig marad a gyomrodban.

A lassan emészthető ételek a vércukorszintet is lassabban emelik meg, így hosszabb időtartamú, kiegyensúlyozottabb energiaforrást jelentenek. Ha azonban kizárólag lassan emészthető ételeket eszünk, akkor túlterheljük az emésztőrendszerünket, amelynek folyamatosan magas hatásfokon kell dolgoznia, és ez az egész szervezetnek nehézségeket okoz. Fontos az egyensúly és változatosság!

Miután az eledelt megrágtuk a szánkban, gyomrunkban savval keveredve, feldolgozódik, majd a belekben atomizálódva részekre bomlik, a felszívódásra képes tápanyagok bejutnak a vérkeringésbe, a szervezet számára hasznosíthatatlan anyagok, melyek az emésztő-traktus utolsó szakaszán maradnak belőlük, pedig hulladékként ürülnek ki belőlünk.
A különböző táplálékok a gyomrunkban különböző ideig tartózkodnak, a szokásos szénhidrátokból, fehérjékből és zsírokból álló ételek általában 3-5 óra elteltével hagyják el azt. A rosszul megrágottak viszont tartósan visszamaradnak a gyomorban.

Álalános esetben leggyorsabban a zöldségleveket és gyümölcsleveket emésztjük meg. Ezeknek csupán 15-20 perc kell.

Nyers, illetve főtt zöldségekről:
A nyerseket testünk 30-40 perc alatt emészti meg. A főtteknek legalább 40 perc kell, viszont ha egészséges olajokkal fogyasztjuk akkor emésztésük beletelhet 1 órába.  

Szénhidrátot tartalmazó köretek, melyek rostban gazdagok, általában 2 órát vesznek igénybe. Ilyen a rizs, a quinoa és a hajdina is.

A gyors emésztésű élelmiszerek azért idézik elő hamarabb az éhséget, mert fogyasztásukkor a vércukorszint hirtelen ugrik meg, majd zuhanásszerűen esik le, míg a lassúak fokozatosan emelik, így az esés sem lesz olyan meredek.

Miért hasznos ezzel tisztába lenni?
-Az időtartam ismerete segíthet a táplálkozási tervezésben. Ha például tudjuk, hogy egy adott étel gyorsan emésztődik, akkor az alkalmas lehet például egy gyors energiaforrásnak edzés előtt. 

-A megfelelő energiaforrások kiválasztása és azok időzítése hozzájárulhat az optimális energiaellátáshoz. Például, ha hosszabb ideig tartó energia szükséges, érdemes olyan élelmiszereket fogyasztani, amelyek lassabban emészthetők.

-Az élelmiszerek emésztési idejének figyelembevétele segíthet a súlykontrollban és a telítettség érzésének fenntartásában. Lassan emésztődő ételek hosszabb ideig tartanak eltelítettségi érzetet, ami segíthet az étvágycsökkentésben.