6 LEHETSÉGES OK, AMI MIATT NEM TUDSZ HÍZNI

2019.06.15

Nem megy a hízás? 
 Most feltárunk 6 lehetséges okot,
ami miatt mindig kudarcba fulladsz.
Lássuk melyek azok!


Sok ember van úgy, hogy nem fogyni, hanem inkább hízni szeretne ám ezt is lehet egészségesebben, mint hogy törzskártyát váltunk ki a mekiben és minden szemét kaját kilószámra tolunk magunkba.
Tévhit, hogy ha kilókat szeretnél felszedni azt csak is töménytelen mennyiségű csokival, süteménnyel és gyorséttermi ételekkel lehet.

A minőségi tömegnövelés nagyon fontos akár nagyon sovány nők és férfiak  esetében, akik pár kilót szeretnének magukra pakolni,hogy egészségesebbek legyenek és jobb legyen ezáltal egészségi állapotuk is. Egy biztos: az oda vezető út nem a nutellán keresztül fog vezetni. 

1. lehetséges magyarázat: 

Napi 2-4 liter folyadék elfogyasztása javasolt.
A folyadékigény átlag felnőttek esetében 2 liter/nap, Ami fizikai aktivitás, sport során és a hőség hatására tovább nő. Ebben természetesen a táplálékunkkal elfogyasztott víz is beleszámolható.
Ha ez alatt iszol, a szervezet azzal lesz lekötve, hogy egyik helyről a másikra szállítsa a vizet és nem fog olyan "luxustevékenységekkel" törődni, mint, hogy izmot építsen vagy hogy felszedj pár kilót.

2. lehetséges magyarázat: 

A szervezetnek átlagosan 7-9 óra alvásra van szüksége.
Hosszú távon lévő kevés és rendszertelen alvás nem, hogy fáradékonyságot okoz, de sok betegség okozója, és a kialvatlanság ráadásul az étkezések felborulásához is vezethet.
A szervezetünk jobban fogja kívánni a szénhidrátban dús egészségtelen cukros ételeket, hogy mihamarabb energiához jusson.

3. lehetséges magyarázat: 

Stresszes életmód nagyban közrejátszik abban, hogy nem sikerül elérni a célod. A stressz negatív hatásai a test működésére többek között a
depresszió, hangulatingadozás, alacsonyabb fájdalomküszöb, gyengébb immunrendszer, emésztési zavarok (pl. lassú emésztés) emelkedő vérnyomás és/vagy pulzus, csökkenő libidó, fokozott zsírraktározás, fokozott izzadás és folytonos fáradtságérzet és rengeteg betegség okozója is.
Szinte lehetetlen 100%-ig elkerülni a stresszhelyzeteket, de az alábbi tippek rendszeres alkalmazásával jelentősen csökkenthető a stressz mértéke: előretervezés, jóga, meditáció, masszás, rendszeres sportolás,  természetben töltött idő, kirándulás, megfelelő alvás, pihenés, szex.

4. lehetséges magyarázat: 

Izom építésnél, egészséges hízásnál több kalóriát kell bevinnünk (kalóriatöbblet kell) és több fehérjét (hiszen az izmok fehérjékből épülnek fel.) Tévhit viszont, hogy a plusz kalóriákat egészségtelen élelmiszerből fedezzük. Izmot építeni, hízni egészséges ételekkel javasolt, így lesz minőségi az a felszedett tömeg.

A célodnak megfelelő egyedi kalória és makró arány megtalálásában játszik szerepet a személyre szabott étrend.
A fehérje egyike a három tápanyagfélének, amelyre szervezetünknek nagy mennyiségben van szüksége. Alapvetően fontos a test egészséges működéséhez, hiszen minden sejtszinten lejátszódó folyamatban részt vesz. (izommunka során keletkezett mikrosérülések javításában, az izmok, csontok, inak adaptációjában a terheléshez, hozzájárul  az izomnövekedéshez, valamint az immunrendszer normál működéséhez) 
A fehérjepótlás mindamellett, hogy segíti az építő folyamatokat, növeli a zsírmentes izomtömeget, valamint a regenerálódást is támogatja.
Miben van sok  fehérje? 
Pl. húsok,  halak, tejtermékek(túró, sajtok, stb.), tojás.

5. lehetséges magyarázat: 

Ha már sportolásra adod a fejed célszerű erősítő edzéseket végezni
 nagyon minimális vagy semmilyen kardió edzéssel.  

A túl sok kardióval pont a kalóriatöbblet ellen dolgozol
inkább javasolt erősítő / súlyzós edzés otthon vagy teremben megfelelő intenzitással, hiszen az izmoknak megfelelő inger kell ahhoz, hogy felvegyék a tápanyagokat és majd növekedni tudjanak.

6. lehetséges magyarázat: 

Elsősorban érdemes kiszámolnunk mennyi energiára is van szükségünk a súlygyarapodáshoz ehhez segítségül ITT egy kalkulátor. 
Makrótápanyagokról sem feletkezzünk meg!
Az egészséges női hormonrendszer fenntartásához  napi minimum
 30-35g zsírra van szükség, ez egyéni tényezőktől növekedhet, de ez alá nem javasolt menni. A másik két fő makrótápanyag a fehérje és a szénhidrát, amelynek mennyisége és aránya szintén nagy szerepet játszik.  Egészséges hízáshoz akár 2,5-3g/ testsúlykilogrammnyi szénhidrátot is el lehet fogysztani, sőt érdemes is. Fehérjéből szintén ne menjünk 1.5- 2g / testsúlykilogramm mennyiség alá.
Érdemes súlygyarapítás alatt minimum 4x, általában 5-6-7x étkezni azért is hiszen ebben az időszakban elég nagy mennyiségű ételt kell magunkhoz vennünk ami sokkal szerencsésebb több étkezés alkalmával, így sokkal komfortosabb, mint kevesebbszer, de rengeteg ételt magunkba tolnunk. 
A tökéletes beviteli szint megtalálásában játszik szerepet a személyre szabott étrend, ahol a neked megfelelő kalória és makrótápanyag szintet számoljuk ki.