Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A táplálkozás hanyatlása

2017.05.29

 

A táplálkozás hanyatlása

 

xyc.png

Emlékszünk még a régi szép időkre, mikor nagyszüleink nyomatták a dolgot, hogy napi 3 étkezés, ebédre legyen leves, főétel és desszert?
Nem is volt olyan régen , mégis mi történhetett ,hogy ez a dolog kezd feledésbe merülni az emberiség idővonalán.
A világot kezdik uralni a gyorséttermek, a cukros csudijónak betitulált csokitornyos édességek melyeket minden ember kiakar próbálni és ki is fog, az más kérdés, hogy utána függővé válik és nem telik el úgy hét, hogy ne üljön be egy mekibe, vagy egy palacsintabárba és az a legnagyobb probléma , hogy ezekből az emberekből egyre több van. Talán nem  személy problémája elsősorban. Ő csak sodródik az árral, a társadalmi trenddel.
Minden utcán gyorsétterem, minden sarkon vehetsz cukros fehér lisztes dolgokat, míg a zöldséges kihalófélben van.
El sem tudom mondani milyen nehéz dolga van annak, aki az egészséges táplálkozással küzd, nem kalkulálja bele, hogy sokáig dolgozik aznap és szinte lehetetlenség egészséges kaját szerezni a belvárosban.
Mindenhol csoki automaták, gyors éttermek, te meg csak egy  nyomorult almát szeretnél.
Egyetlen egy megoldást maradt a rohanó életünkbe ,ha dobozolsz.
Nincs más megoldás, ha ezt pedig kihagyod, üdv a rohanó átlagos emberek életében ahol útközben bekapsz valamit, valami cukrosat, valami fehér liszteset, valami gyors kaját amire már ránézésre is narancsbőrt , cukorbetegséget magas vérnyomást kapsz és jó sok zsírt olyan helyekre a testedre ahová nagyon nem akarod.  Viszont ez nem mind az elhízottakra vonatkozik.
Láttam én már 40 kilós hölgyeket olyan narancsbőrös gödrös combokkal ,mint a Mars felszíne, hiszen attól, hogy valaki vékony még nem biztos , hogy egészséges és attól, hogy valakin van túlsúly még nem biztos, hogy egészségtelenül él.

 

                       kurtos02.jpg


Régen az emberek azért ettek , hogy életben maradjanak, most meg azért élnek, hogy egyenek.
Ha nem így lenne nem lenne tele minden étterem dugig a belvárosba minden nap minden órájában, nem nyílnának utcánként éttermek méterekre egymástól.
Az emberek esznek, mert a barátaikkal vannak, esznek mert épp randi van, esznek mert épp családi összejövetel van, mert szülinap van, mert nincs szülinap, esznek mert épp egyedül vannak, esznek mert épp unatkoznak, mert épp boldogok, esznek mert épp boldogtalanok.
Itt jön korunk egyik legnagyobb problémája: Az érzelmi evés is,ami napjainkban egyre egyre csak gyakoribb.

Az emberek boldogtalanok. Nem mindegyik, de egyre többen azok.
Próbálják evéssel pótolni a szeretet, a boldogságot, az örömöt.
Az evés endorfint termel , és amíg eszünk, az érzelmek el vannak tompítva.

Nem is kevés embert látok, aki addig eszik amíg ki nem pukkad, teljesen leolvasható róla mennyire boldogtalan és mennyire keresi azt a párpercnyi örömet az ételekben.

Több-kevesebb rendszerességgel, de minimum heti gyakorisággal jelentkező falásrohamok, melyek során hatalmas kalóriamennyiségek elfogyasztására kerülhet sor.

Ezeket a "zabálásokat" szinte törvényszerűen lelkiismeret-furdalás, önvádlások követik, mely szorongásos állapotokat eredményez, bár fontos, hogy magának a falásrohamnak is többnyire szorongásoldó célja van

 

Okai:


Az önértékelési zavar lehet az elsődleges, melyben a személy  önmaga elviselésére képtelen. Olykor a táplálkozási rendellenesség elindítója az unalom,depresszió vagy harag, különösen akkor, ha a a személy magányos.

 

Az, akit gyermekkorban édességgel vigasztaltak, ha sírt, felnőttként is hajlamos lesz érzelmi problémáit evéssel enyhíteni. A túlzott evés néha lehet figyelemelterelés is: amíg eszel, főzöl, nem a problémára, hanem a táplálkozásra koncentrálsz.

Ez a kis szünet is oldja a stresszt, de sajnos segít fixálni az érzelmi evés állapotát is.

 

Stresszevés

Bizonyos statisztikák szerint a túlsúlyosok háromnegyede küzd a stresszevéssel. A stresszevőknek a leggyakrabban szénhidrátra van szükségük, hogy megnyugodjanak.

Ezt a táplálkozási szokások megváltoztatásával, illetve sportolással, új hobbival kellene kiküszöbölni - a lényeg, hogy olyan elfoglaltságot találj magadnak, ami elvonja gondolataidat a mindennapi teendőkről.

A rendszeres mozgás abban segít majd, hogy jóval kitartóbb légy. A sportnak köszönhetően megerősödik az akaratod, és könnyebben állsz ellen a falásrohamoknak. Az esetek többségében csecsemőkorban, a szoptatási időszakban dől el, hogy valaki hajlamos lesz-e stresszevővé válni.
Ha a szülő félreérti a csecsemő igényeit, és minden sírásra etetéssel reagál, kialakulhat az az automatizmus: utóbbi felnőttként a problémáit szájhoz kapcsolódó - orális - örömszerzésbe fojtja, például rágyújt egy cigarettára, iszik vagy eszik.

 

A napi gondjaid és örömeid végiggondolása is segít a stressz oldásában, és az öröm kalóriamentes feldolgozásában. Az érzelmi evés leküzdésében a szakemberen kívül sokat segíthet, ha van bizalmas barátod, aki figyelmesen meghallgat.
 

                     70815f96caffa69052350112ccf409b8.jpg

 

 

Gondolnád, hogy főleg a stressz hatására falod a szénhidrátot?

A stresszes vagy feszült emberek a kenyér, a rizs és a tészta illata, állaga, íze és elválaszthatatlan hangulatmódosító tulajdonságai miatt sóvárognak legtöbbször. A keményítő utáni sóvárgással kapcsolatos, háttérben meghúzódó alapvető érzés a félelem és a feszültség.

Ha feszültté válsz, tested úgy érzékeli, veszélyben vagy, és esetleg fájdalomcsillapításra lesz szükség. A mellékvesekéreg kortizoltöbbletet termel, hogy érzéstelenítsen minden fájdalmat. A kortizol viszont egy az Y-neuropeptid nevű agyi vegyület termelését serkenti. Ez a vegyület a szénhidrát utáni sóvárgás be- és kikapcsolásának egyik fő tényezője. A többlet Y-neuropeptid szénhidrát utáni sóvárgást vált ki. Ha e sóvárgásra reagálva eszel, akkor hajlamossá válsz az elhízásra. Az Y-neuropeptid és a kortizol hatására ráadásul a szervezet tartalékoló üzemmódra kapcsol, így nehezen számolhatod fel a zsírraktárakat.

Az ételek utáni sóvárgás nem azt jelenti, hogy valami baj van veled, inkább azt mutatja, hogy az étvágyad pontosan a terv szerint működik. Az a feladata, hogy figyelmeztessen a spirituális és érzelmi üzemanyag kifogyására, vészjelzése szerint több lelki nyugalomra van szükséged. Ha az étvágyad irányíthatatlanná válik, annak mindig az az oka, hogy energikusabbnak akarod érezni magad, szeretnél jobban ellazulni, vagy azt akarod, hogy jobb legyen a hangulatod.

Mozogj! Részben azért sóvárogsz a szénhidrát után, mert a szervezeted szerotoninszintje alacsony. Ez a vegyület hatással van többek között a mindenkori közérzetedre, hangulatodra - amennyiben nem termelődik belőle elegendő, fásultnak, levertnek érezheted magad. Számos kutatás bizonyította azonban, hogy a mozgás fokozza a szerotonintermelést.

 Egészségtelen diéták csapdája


Az emberek 80% élete során legalább egyszer belement a diétázás mókuskerekébe és sokan életük végéig harcolnak ezzel.
Az interneten és minden egyes magazinban rengeteg csodadiétáról olvashatunk, és biztos találunk köztük egyet-kettőt, amit szívesen ki is próbálnánk. Sajnos sokan nem tudják, hogy ekkor, az első fogyókúra idején pecsételik meg sorsukat, és esnek bele az előbb említett ördögi körbe! Egy ilyen "csodadiéta" alatt ugyanis olyan mértékű tápanyag és energiahiány lép fel a szervezetben, amit extrém lépésekkel tudunk csak kompenzálni (zabálás).

 

Amikor az ember újra feláll a mérlegre, olyan sokkot kap, hogy hirtelen elhatározásból nekiáll koplalni, néhány napig bírja, le is megy 1-2 kiló, de amint picit is megbotlik, eszik valami édeset, újra elkezd zabálni. A kilók újra csak felfelé kúsznak, és ebből az ördögi körből csak életmódváltással tud bárki is kilábalni.

Ezen diéták sok-sok kiló fogyást ígérnek nagyon rövid idő alatt, ami több, mint egészségkárosító, még bőrünk állapotát is megviseli, kinyúlik, és nem marad feszes, rugalmas. Emellett depresszióssá tesz, mert az evés örömét veszi el tőlünk. Az első ilyen fogyókúra még eredményt is hozhat, de elég hamar vissza is tölti szervezetünk a zsírraktárakat.

A gyakorlatilag koplalás alatt lelassul az alapanyagcsere (mivel kalória bevitelünk az alapanyagcsere szükségletünk alatt van - egy 60 kg-os nőnél ez kb. 1400 kcal). Lelassult anyagcsere mellett pedig a szervezet már csökkentett energiatartalmú étrendre sem reagál, vagyis egyre kevesebbet kéne ennünk, hogy fennmaradjon a fogyás. Egyenes út vezet a hízáshoz, az ebből adódó elkeseredettséget pedig a legtöbben nem sporttal orvosolják, hanem az édességekhez fordulnak. Még egy nagy hátránya van ezeknek a kúráknak, mégpedig az hogy nem zsírból történik a fogyás, hanem a szervezet a vízháztartását csökkenti, vagyis csak vízből fogyunk, és izomból, mert extrém körülmények között (mint a koplalás) a szervezet képes a saját izomfehérjéjét bontani. Szóval mi marad? Ha már izmunk sincs, a sejteket alkotó és tápláló vizet is elfogyasztottuk, akkor még mindig marad a zsír!

 

Összefoglalva:

Villámdiéta során leadsz kb. 2 kg izmot és 2 kg vizet, fogysz ugyan 4 kg-t egy hét alatt, de zsírból semmit. Ezek után eszel, hízol, mert mindent elraktároz a szervezeted, hiszen azt hiszi újabb koplalás következik, és felkészül rá. Vagyis a következő 2 hétben felszedsz 6 kg zsírt. Szóval a diéta ellenére a végére mégiscsak ott van az a + 6 kg! Pedig te csak fogyni akartál!

Ha már volt szerencsénk egy villámdiétához, akkor biztosan lelassult az anyagcserénk. Ezt viszont a progresszív diéta segítségével és rendszeres testmozgással helyre lehet hozni. A testmozgás alapból felpörgeti az anyagcserét, utána még akár 24 órán keresztül is pörögni fog. A progresszív diéta pedig a fokozatosan emelt kalóriaszám mellett segít visszaállítani az eredeti anyagcsere állapotot. Ehhez persze szükséges az egészséges táplálkozás alapelveit betartani.
Ebben segíthet a 30 napos ingyenes táplálkozás programunk, amelyben megtanulhatod az első lépéseket az életmódváltásban és segítséget kaphatsz mindenben a közösségünkben. (részletekért
KATT)

 

 

                                    e-f--1-.jpg

 

Azok az ételek, amik a legtöbb pontot érték el ezen az élelmiszer-függőség skálán és képesek fizikai rosszullétet generálni, mind finomított, szénhidrátban és zsírokban gazdag élelmiszerek.
Ezek az élelmiszerek rendelkeznek a legmagasabb glikémiás-indexxel, magyarán nagyon gyorsan emelik meg a vércukorszintet és nagyon gyorsan leszünk az elfogyasztásuk után újra farkas éhesek.

Ez a hirtelen vércukorszint emelkedés különös hatással van az agyra: ‘egyszerűen imádja’. Ezután az agyunk igényelni fogja ezt a hirtelen nagy mennyiségű energiát és kialakul benne tulajdonképpen egyfajta függőség… Pontosabban bennünk alakul ki: azt érezzük, hogy többet és többet akarunk enni az adott finomságból, sőt… mást szinte nem is akarunk már enni. Kell a francnak a brokkoli meg a cukkini.

Tehát kijelenthetjük, hogy ezeknek a finomított, zsírban és szénhidrátban gazdag ételek olyan függőséget okoznak mint a drogok vagy az alkohol.

Sajnos ez egy ördögi kör: amint bekerül a szervezetünkbe ez a fajta élelmiszer, rögtön kialakul az élelmiszer-függőség.

Tegyük fel, hogy nagy nehezen túl vagyunk egy kínkeserves héten, a fogyókúránk első hetén. Már nem is emlékszünk arra, hogy milyen is egy igazi amerikai fánk vagy egy tábla Oreos Milka… A szervezetünk kezd hozzászokni az alacsony glikémiás-indexű, rostban és ásványi-anyagokban gazdag élelmiszerekhez. Már lassan érezzük, hogy nem sóvárgunk a pizza és a tészta után sem.
Ekkor elmegyünk egy szülinapi buliba, ahol isteni vajas-karamellás-csokis piskotás torta van, amiből egyszerűen pofátlanság nem enni. Eszünk egy icipici szeletet, mert hát mégis csak fogyókúrázunk. A szervezetünk/agyunk ekkor megkapja ezt a ‘vércukorszint robbantó’ élelmiszert és rögtön tudatja velünk, hogy kell a csoki, kell a cukor… kell az édesség. És bumm, oda a fogyókúra.

 

Az élelmiszer-függőség sajnos egy létező, valós és komoly dolog. Oda kell figyelni rá ha diétázunk, ha nem.

 

                           tuesdayaffairs-donuts-food-foodporn-photography-favim.com-230226.jpg

 

 

OKOK MEGHATÁROZÁSA!

Az emberek több okból esznek. Az első lépés abban, hogy végett vessen érzelmi táplálkozásának az, hogy azonosítja a személyes oko(ka)t. Melyek azok a helyzetek, helyek, vagy érzések, amikor úgy érzi, most szüksége van ételre.

Ne feledd, hogy az érzelmi evés kapcsolódhat kellemetlen érzésekhez, de kiválthatja valamilyen pozitív érzelmi hatás is (Pl: amikor megjutalmazod magad mert elértél egy célt vagy egy nyaralást, boldog eseményt ünnepelsz stb.).

 

 

Gyakori okai az érzelmi evésnek

- Stressz

Észre vetted már, hogy amikor stresszes  vagy akkor éhes leszel? Ebben a kaotikus, rohanó világban nagyon sokszor stresszel az ember. Ilyenkor magasra szökik a stresszhormon, a kortizol. A folyamatosan magas hormonszinthez a szervezet úgy alkalmazkodik, hogy felhalmozza a zsírszövetet. A kortizol kiváltja a sóvárgást a sós, édes, és a magas zsírtartalmú ételek, élelmiszerek után. Minél több ellenőrizetlen stressz ér, annál valószínűbb, hogy az evéshez fordulsz érzelmi megkönnyebbülésért.

 

- Töltelék érzelmek

 Az étkezés is lehet egy módja annak, hogy átmenetileg lecsillapítsa a kellemetlen érzelmeket, például haragot, félelmet, szomorúságot, szorongást, magányt. Amíg eszel, ezek az érzések el vannak tompítva.

 

- Unalom vagy ürességi érzés.

 Szoktál enni csak azért, hogy valamit csinálj vagy hogy ezzel enyhítsd az unalom érzését? Esetleg ezzel töltöd ki a semmit, az ürességi érzést az életedben? Érezted úgy, hogy az evés az egyik módja annak, hogy elfoglald a szád és az idődet?

 

- Gyermekkori szokások

Gondolj vissza a gyermekkori evésekre. Volt olyan, hogy a szüleid megjutalmaztak a jó viselkedéséért fagylalttal, pizzával, vagy amikor szomorú voltál édességet adtak neked? Ezek az érzelmeken alapuló, gyermekkori étkezési szokások gyakran a felnőttkorban is megmaradnak. Néha nosztalgiából ápolod emlékeid: grillezés a kertben apával, közös sütés és főzés anyával a konyhában.

 

- Társadalmi hatások

 A másokkal együtt étkezés egy nagyszerű módja annak, hogy enyhüljön a stressz, de ez is vezethet túlevéshez egyszerűen azért, mert az étel ott van, vagy azért, mert mindenki más eszik.

 

 

Élelmiszer- és hangulati napló készítése!

Valószínűleg magadra ismertél az előbb leírtak valamelyikében. Változtatni akarsz, de nem tudod hogyan?

Az egyik legjobb módja, hogy azonosítsd az érzelmi evést és nyomon kövesd hogy éppen milyen érzelmi hangulatban vagy és ezt feljegyezni az élelmiszer-és hangulati naplóban.
Minden alkalommal, amikor sokat eszel, vagy úgy érzed, kénytelen vagy enni jó tudni, hogy mi váltotta ki a vágyat.

Ha visszagondolsz, akkor általában találsz egy felkavaró eseményt ,ami áll az érzelmi evés hátterében. Írd le az élelmiszer-és hangulati naplóba : mit ettél (vagy akartál enni), felzaklatott-e  valami, hogy hogyan érezted magad mielőtt ettél mit éreztél ahogy ettél és hogyan érezted magad utána.

 

ÉRZELMI BETELJESÜLÉS MÓDJAI

Annak érdekében, hogy ne legyen érzelmi evés, meg kell találni azokat a módokat, hogyan legyen érzelmi beteljesülésed evés nélkül.

 

 

Alternatívák az érzelmi evésre

- Ha depressziós, vagy magányos vagy , hívj fel valakit, akivel mindig jobban érzed magad, játssz a kutyájával vagy macskával, vagy nézd meg a kedvenc filmed.

- Ha ideges vagy, fordítsd az ”ideges” energiát inkább egy táncra, szoríts  stressz labdát, vagy tegyél egy gyors sétát.

- Ha kimerült vagy , kényeztesd magad egy csésze forró teával, fürödj meg úgy, hogy a fény helyett néhány illatos gyertyát használsz, vagy csomagold magad egy meleg takaróba.

- Ha unatkozol, olvass egy jó könyvet, nézz meg egy jó filmet, sétálj a szabadban, vagy pedig végezd a kedvenc tevékenységét (Pl: gitározás, úszás, varrás stb.)

 

 

 

A SÓVÁRGÁS LEKÜZDÉSE

A legtöbb érzelmi evő tehetetlennek érzi magát, amikor rátör az élelmiszer utáni sóvárgás. Érezted már úgy, hogy szinte elviselhetetlen a belső feszültséged, és azonnal enned kell?

Ne mondd magadnak, hogy „nem”szabad, ne felejtsd el, a tiltott „gyümölcs” rendkívül csábító. Csak mondd önmagadnak, hogy várj. Amíg vársz, ellenőrizd saját magad. Hogy érzed magad? Milyen érzelmek kavarognak most? Még ha a végén eszel is, akkor is jobban megérted miért tetted.

Mi több, az életed lesz gazdagabb, ha megnyílsz önmagad előtt érzelmileg. Így megértheted és felfedezheted a legmélyebb vágyaid és félelmeid, a jelenlegi frusztrációd, és a dolgokat amik, boldoggá tesznek.

 

 

 

 ÚJ SZOKÁSOK KIALAKÍTÁSA

 

Ha fizikailag erős, nyugodt, és jól kipihent vagy , akkor jobban tudod kezelni az élet elkerülhetetlen kihívásait. De ha már kimerült és túlterhelt vagy megvan a lehetősége, hogy érzelmi evésbe menekülsz. Az alvás, és más egészséges életmódbeli szokások segítenek abban, hogy a nehéz időkben ne legyél érzelmi evő.

 

- Készíts napi testmozgás tervet. A fizikai aktivitás befolyásolhatja a hangulatot és az energia szintet, és ez egy hatalmas stressz csökkentő lehet.

 

- Cél a 8 óra alvás minden éjjel. Ha nem kapja meg a szervezet, amire szüksége van (alvás), a test cukros ételekre vágyhat. A sok pihenés segít az étvágy szabályozásában és csökkenti az élelmiszer utáni sóvárgást.

 

- Legyen idő a kikapcsolódásra. Adj magadnak engedélyt arra, hogy minden nap legalább 30 percet pihenj és lazíts. Ez idő alatt feltöltődhetsz Meditálj.

 

- Csatlakozás másokhoz. Ne becsüld  alá annak fontosságát, hogy szoros kapcsolatot ápolj a barátaiddal és olyan pozitív emberekkel, akik jó hatással vannak az életedre. Ez segít megvédeni téged a stressz negatív hatásaitól.

Segíthet neked még a 30 napos egészséges táplálkozás kihívásunk is,amelyben ingyenesen részt vehetsz és letöltheted az ingyenes segédanyagot ,valamint a program közösségében egymást ösztönözve haladhattok az új életmódváltásban. (részletekért KATT)

 

 

                nevtelen.png

                                                                             nevtelen.png

 

 

 


 

proba05.png        proba06.png